OSH | Odborový svaz hasičů

Kalouskův záměr zrušit stravenky vstal z hrobu

Údajně to navrhují majitelé restaurací a hotelů Zaměstnavatelé i odboráři považují stravenky za důležitý benefit pro pracovníky firem a jsou proti jejich plošnému zrušení. Polovina restaurací, které stravenky přijímají, by přitom podle průzkumu mezi členy Asociace hotelů a restaurací (AHR) byla pro jejich zrušení a nahrazení jinou formou zaměstnaneckého benefitu."Stravenky jsou pro většinu průmyslových a dopravních firem součástí jejich zaměstnanecké politiky. Většina firem by od stravenek nerada upouštěla. Zejména v době nedostatku pracovníků jsou benefity stále výrazněji využívány pro udržení a získání nových zaměstnanců," tvrdí mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR Milan Mostýn. Českomoravská konfederace odborových svazů považuje stravenky za nejvýznamnější zaměstnanecký benefit. Umožňuje zaměstnavatelům, kteří nemohou provozovat vlastní stravovací zařízení a kterých je většina, přispět zaměstnancům na zajištění teplé stravy během výkonu práce. Současný problém, který vznikl kolem stravenek ohledně marží pro stravenkové firmy, vidí jako zbytečný. Marže jednotlivých stravenkových firem jsou dosti odlišné, takže je podle odborářů na zaměstnavatelích i restauracích, které bude případně preferovat. Proto konfederace nevidí nyní účelné tento systém nahrazovat jiným. Přestože zájem o stravenky se v posledních letech mírně snížil, je to podle Svazu průmyslu jeden z nejvyužívanějších zaměstnaneckých benefitů. Počet průmyslových a dopravních firem, které nabízejí zaměstnancům stravenky, se pohybuje kolem 72 procent. Před čtyřmi až pěti lety stravenky poskytovalo až 84 procent firem. Podle průzkumu AHR se 71 procent restaurací neobává výraznější ztráty tržeb, pokud by stravenky byly nahrazeny jinou formou daňově zvýhodněného příspěvku pro stravování zaměstnanců. "Stravenky postupně ztrácejí na svém původním významu a jsou zneužívány pro jiné účely, než za jakými jsou vydávány," uvedl prezident AHR Václav Stárek. Když před několika lety bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chtěl stravenky zrušit, tak ta samá AHR a její prezident Stárek byli zásadně proti a varovali, že pokud by Kalouskův návrh prošel, mnohé restaurace by musely kvůli tomu ukončit činnost, což by se projevilo i růstem nezaměstnanosti.   Zhruba 60 procent restaurací by podle průzkumu AHR bylo pro zpřísnění podmínek využití stravenek, tedy zúžení jejich platnosti jen na odběr jídla v rámci veřejného stravování. Snahu o omezení údajného zneužívání stravenek podpořila i Asociace provozovatelů poukázkových systémů, která sdružuje vydavatele jídelních kuponů. Podle ní výsledky ankety mezi restauratéry neodpovídají předchozím studiím. Poukázala přitom na průzkum, který pro ni v roce 2014 uskutečnila PPM Factum. Podle něho by 53 procent uživatelů stravenek zcela přestalo chodit na obědy nebo by je omezilo v případě zrušení podpory zaměstnaneckého stravování.    

Údajně to navrhují majitelé restaurací a hotelů

Zaměstnavatelé i odboráři považují stravenky za důležitý benefit pro pracovníky firem a jsou proti jejich plošnému zrušení. Polovina restaurací, které stravenky přijímají, by přitom podle průzkumu mezi členy Asociace hotelů a restaurací (AHR) byla pro jejich zrušení a nahrazení jinou formou zaměstnaneckého benefitu."Stravenky jsou pro většinu průmyslových a dopravních firem součástí jejich zaměstnanecké politiky. Většina firem by od stravenek nerada upouštěla. Zejména v době nedostatku pracovníků jsou benefity stále výrazněji využívány pro udržení a získání nových zaměstnanců," tvrdí mluvčí Svazu průmyslu a dopravy ČR Milan Mostýn.
Českomoravská konfederace odborových svazů považuje stravenky za nejvýznamnější zaměstnanecký benefit. Umožňuje zaměstnavatelům, kteří nemohou provozovat vlastní stravovací zařízení a kterých je většina, přispět zaměstnancům na zajištění teplé stravy během výkonu práce. Současný problém, který vznikl kolem stravenek ohledně marží pro stravenkové firmy, vidí jako zbytečný. Marže jednotlivých stravenkových firem jsou dosti odlišné, takže je podle odborářů na zaměstnavatelích i restauracích, které bude případně preferovat. Proto konfederace nevidí nyní účelné tento systém nahrazovat jiným.
Přestože zájem o stravenky se v posledních letech mírně snížil, je to podle Svazu průmyslu jeden z nejvyužívanějších zaměstnaneckých benefitů. Počet průmyslových a dopravních firem, které nabízejí zaměstnancům stravenky, se pohybuje kolem 72 procent. Před čtyřmi až pěti lety stravenky poskytovalo až 84 procent firem.
Podle průzkumu AHR se 71 procent restaurací neobává výraznější ztráty tržeb, pokud by stravenky byly nahrazeny jinou formou daňově zvýhodněného příspěvku pro stravování zaměstnanců. "Stravenky postupně ztrácejí na svém původním významu a jsou zneužívány pro jiné účely, než za jakými jsou vydávány," uvedl prezident AHR Václav Stárek.
Když před několika lety bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) chtěl stravenky zrušit, tak ta samá AHR a její prezident Stárek byli zásadně proti a varovali, že pokud by Kalouskův návrh prošel, mnohé restaurace by musely kvůli tomu ukončit činnost, což by se projevilo i růstem nezaměstnanosti.  
Zhruba 60 procent restaurací by podle průzkumu AHR bylo pro zpřísnění podmínek využití stravenek, tedy zúžení jejich platnosti jen na odběr jídla v rámci veřejného stravování. Snahu o omezení údajného zneužívání stravenek podpořila i Asociace provozovatelů poukázkových systémů, která sdružuje vydavatele jídelních kuponů. Podle ní výsledky ankety mezi restauratéry neodpovídají předchozím studiím. Poukázala přitom na průzkum, který pro ni v roce 2014 uskutečnila PPM Factum. Podle něho by 53 procent uživatelů stravenek zcela přestalo chodit na obědy nebo by je omezilo v případě zrušení podpory zaměstnaneckého stravování.
 
 

Fotogalerie: Kalouskův záměr zrušit stravenky vstal z hrobu

Naši partneři

Menu