OSH | Odborový svaz hasičů

Stanovisko Předsednictva NOS PČR

Stanovisko Předsednictva Nezávislého odborového svazu Policie České republiky k aktuální kampani proti Policii České republiky a jejím příslušníkům Předsednictvo NOS PČR zásadně odmítá nepravdivé, nekvalifikované a osočující výpady proti příslušníkům Policie České republiky, které se vztahují k tragické události v Uherském Brodě. V době, kdy je vedeno vyšetřování nejenom této mnohonásobné vraždy, ale je prošetřován i samotný zákrok policie, se vynořují „odborníci na všechno.“ Zejména na taktiku policejních zákroků, na statečnost policistů, na právní posouzení, etc. Příkladem může být nedělní vystoupení pana Mgr. Petra Gazdíka v diskuzním pořadu TV Prima Partie. Patrně je nadán obsáhlými znalostmi, které mu dávají schopnost označovat české policisty jako nekompetentní a oprávnění vyvolávat mezi občany paniku a častovat veřejnost zkreslenými údaji o „výhodách“ policistů. Pro nezasvěceného diváka není těžké učinit si závěr, že policie je za tragédii v Uherském Brodu zodpovědná. NOS PČR není oprávněn posuzovat postup policistů v této nebo jiné konkrétní věci. Ale k tomu nejsou oprávněni ani politici, média nebo jiné subjekty. Pokud se chceme považovat za právní stát, musíme v co nejširší míře vědět, že pouze orgány činné v trestním řízení mají k tomuto výhradní právo a povinnost. Z našeho pohledu je nutné zajistit pro příslušníky a zaměstnance Policie České republiky ochranu jejich práv a podmínky pro činnost. Tedy i zabránit jejich bezdůvodné dehonestaci, která se nyní téměř v přímém přenosu odehrává.       Proto Vás, vážení politici, novináři, spoluobčané, žádáme -  zamyslete se, prosím, nad současnou situací s nadhledem a s maximálním využitím právního vědomí. Policie České republiky a její příslušníci plní svou roli s maximálním nasazením i přes veškeré dříve uskutečněné negativní dopady na jejich právní postavení, technické vybavení a sociální podmínky. Nikdo je nemůže bezdůvodně obviňovat a bez detailních znalostí posuzovat jednotlivé zákroky. To patří orgánům, které jsou k tomu pověřeny na základě zákonů České republiky. Policie má mít především podmínky a prostředky pro svou práci a nesmí být předmětem politických hrátek nebo osobních ambicí. Zastavme proto hon za senzací a potlačme snahy bezdůvodně osočovat policii a její příslušníky. Nezaslouží si to.  Všem, kteří to dokáží pochopit a přijmout, patří velký dík.   Za Předsednictvo NOS PČR: JUDr. Milan Štěpánek, v. r.

Stanovisko
Předsednictva Nezávislého odborového svazu Policie České republiky
k aktuální kampani proti Policii České republiky a jejím příslušníkům

Všem, kteří to dokáží pochopit a přijmout, patří velký dík.

Za Předsednictvo NOS PČR:
JUDr. Milan Štěpánek, v. r.

Naši partneři